Rolf Gjedsted Til Kontakt  
Tip en ven
   
Forside Digter Forfatter Kunstmaler Billedhugger Kontakt Nyheder Links Shop Sitemap
 
Statens Kunstfond

Andalusien

Priser

Statens Kunstfond

Statens Kunstfond

Min indstilling til Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, den begrundelse som tremandsudvalget gav ministeren, Brian Mikkelsen, der siden tildelte mig det:

"ROLF GJEDSTED f. 1947"

Rolf Gjedsted har siden sin debut i 1969 med de ekspressive, lyriske tekster "Englefronten", en blanding af tegneserie og science fiction, været en digter, der altid har søgt nye veje og udtryksmåder.

Endnu mere eksperimenterende i kraft af en konsekvent skønhedsdyrkelse er de efterfølgende surrealistisk-romantiske digtsamlinger fra 1970erne, der er inspireret både af Østens mystik, amerikansk beatlyrik og ikke mindst af de franske symbolister, Baudelaire og Rimbaud, som Gjedsted kongenialt har oversat til dansk.
Højdepunktet inden for denne surrealistiske og visionære digtning, der dristigt stiller sig i opposition til tiårets overvejende politiske, samfundsorienterede litteratur, er det absolutte mesterværk "Rejsen, rummet og Ritualet" (1976), et avanceret og ambitiøst, men ikke desto mindre helstøbt forsøg på at belyse en række eksistentielle situationer ved hjælp af digterens egen skriveproces.

I digtsamlingerne fra 1980erne, som fx. "Dyret Brænder" (1986) kommer en skarpt sanset og realistisk spansk motivverden til udtryk, der er ledsaget af en ny, stringent formbevidsthed, mens det lyriske hovedværk fra 1990erne, "Hvor engle Danser" (1996) på mange måder er en afklaret og videreudvikling af ungdommens motivverden.

Ud over den lange række digtsamlinger har Gjedsted udgivet flere prosabøger, således i 1990erne en historisk romantrilogi fra baroktiden udført i glødende farver, der også vidner om hans arbejde som anerkendt billedkunstner.

Rolf Gjedsted har altid opfattet digteren som en profet og troldmand. Hans omfattende produktion er kendetegnet af et dynamisk forhold til sproget og den stadigt skiftende omverden, hvis skønhed og mysterier han som digter har følt sig forpligtet til at udforske.

Rolf Gjedsted har i mere end 30 år på afgørende vis sat sit præg, sit særpræg, på nyere dansk litteratur og har tydeligt inspireret en række yngre digtere, der debuterede i 1980erne.
Han indtager i dag en så suveræn kunstnerisk position, at han helt klart har gjort sig fortjent til Kunstfondens livsvarige ydelse.

Udvalget for litteratur
Henning Mortensen, Camilla Christensen og Sven H. RosselRolf Gjedsted
Roman - 1991
Omslag: Ib Spang Olsen

Rolf Gjedsted
Roman - 1978
Omslag: Jan Riishede

     
Tilbage Top
Copyright ©2006 Rolf Gjedsted
all rights reserved

Antal unikke besøgende [ 30700 ]
Ophavsret, kopiering m.v.: Artikler, fotografier, grafik og andet stilles kun til rådighed for visning/læsning. Det er ikke tilladt at tage kopi i elektronisk/digital form, if. ophavsretlovens § 12, samt kopier på papir (udprint).