Biografi

Til hest i Spanien

Til hest i Spanien


Lorcas hus

Lorcas hus


I Tisvildeleje

I Tisvildeleje


Tisvildeleje i dag

Tisvildeleje i dag


Min lejlighed

Min lejlighed


Min lejlighed

Min lejlighed


Min lejlighed

Min lejlighed


Min lejlighed

Min lejlighed


Fra Nyhavn

Fra Nyhavn


Et nyere foto af mig

Et nyere foto af mig


Født d. 24. februar 1947 i Solbjerg Sogn på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.

Opvækst på Hyltebjerg Allé nær Damhussøen i Vanløse.

Mine forældre skilles, da jeg er omkring fem.

Tegner og skriver en række ‘dramatiske’ eventyrbøger mest om opdagelsesrejsende i eksotiske miljøer. Flytter – flyttes – som 13årig til Vejle Idrætshøjskole, hvor min stedfar bliver forstander.

Kommer tæt på mange forskellige slags sport, der lige siden har præget mit liv: Ridning, svømning, bueskydning, karate m.m. Begynder at skrive mine første digte og male mine første oliebilleder som 15årig.

(Kan huske fornemmelsen (noget naiv) af allerede at have gennemskuet alt, vide alt, prøvet alt…)


Jeg havde allerede mit eget knuste hjerte, var beruset af alle mine deja-vuer, inden jeg rigtigt havde oplevet noget. Jeg havde dog allerede oplevet kærlighedens forlis. Jeg var den fader- og moderløse sommerfugl. Jeg var et tusindårigt træ som, f.eks. Kongeegen i Jægerspris, i hvis nærhed jeg tilbragte mange af mine somre, og oplevede mine første forelskelser og kærlighedssorger i selskab med et par søde søstre på tolv…

Og så var somrene pludselig forbi, og de søde søstre så jeg aldrig mere…


Som før besluttede jeg at være en anden: En eskimo, en indianer, en neger, en ridder, en stenaldermand, en gal, en vismand, naboens kat ved siden af, en lille, selfmade Vorherre, stenenes fortrolige, min egen, barnlige drøm om verden, samlet i en bog, der skrev sig selv. Det var vist dét, man kunne kalde en overførsel.


Meget af min tid brugte jeg på at gå på pløjemarker og samle den flint op, som vore forfædre havde bearbejdet. Jeg drømte mig tilbage, og filmene fortsatte, til jeg var ‘den anden’ i længere og længere tid: én stor selvmodsigelse, til jeg til sidst ikke kunne holde det ud længere, og ønskede at forlade mig. Jeg var det værste, der nogensinde var hændt mig. Jeg havde endnu engang tabt alt. Jeg var parat til at dø. Og det værste af alt var, at jeg selv var ansvarlig for det hele!

Men jeg afblæste ikke missionen, når jeg én gang var sat på denne jord. Hvad var det nu, det gik ud på? Nå ja: at leve hvert eneste øjeblik, som om det var det eneste på denne blå planet! At skrive og male…


På sangskolen, Sankt Annæ Gymnasium, gik jeg i klasse sammen med andre små ‘genier’: komponisten Anders Koppel, skuespilleren Jesper Christensen m.fl.

… Hver søndag stod de små, artige drenge i stift matrostøj fra andre generationer af sangskoleelever med deres fastklistrede karameller i lommerne og sang danske sange, Bach, gregorianske hallelujaer dér højt oppe under Københavns Domkirkes hvælv. Bagefter afreagerede vi ved at affyre kanonslag på kirkens trappe.

Indtryk fra denne tid kan læses i romanen “Tabu: Adgang forbudt”.

Det voksne liv: kører på motorcykel, spiller guitar, skriver nogle sange, får kontakt til det nye undergrundsblad “Superlove”, hvor jeg udgiver mine første tekster og bl.a. anmelder Hans-Jørgen Nielsens “Den hvide verden” og Boris Vians “Dagenes skum”. Herfra til Politikens ungdomsside “DUS”, anmelder bøger og musik, og udgiver nogle korttekster. Møder nogle af tidens store rocknavne: The Doors, Canned Heat, Jefferson Airplaine, Johnny Winther m.fl., og har dem hjemme i mine egne rum. Kører på motorcykel med Jim Morrison og trommeslageren John Densmore.


Bliver gift første gang og får sønnen Daniel. Hurtigt skilt igen. Bliver alene med Daniel. Læser lidt jura og litteratur. Udgiver så min første bog, “Englefronten”, som 21årig, og godt et år efter “Krigen er smuk”.

Skriver to korværker for DR i Samarbejde med komponisten Ingolf Gabold. Redigerer Atlantis-serien om esoteriske emner.

Oversætter den franske drengedigter og symbolist Arthur Rimbauds arbejder, hvis tone ramte plet inden i mig selv, som de senere kom til at ramme plet i en anden ung digter, Michael Strunge, som de havde ramt plet i mange unge digtere før, og ofte med katastrofale følger.

Mange digtsamlinger, “Trodsige bekendelser”, “Rejsen, rummet og ritualet”, “Bevidsthedens have”, som min daværende veninde Anne Wivel tegnede omslag til. Samarbejde med flere malere: Per Kirkeby, Jens Birkemose, Skotte Olsen, Sven Hauptmann, Niels Reumert m.fl.

Underviser primært journalister og udenrigskorrespondenter i karate i en række år i Svanemøllehallen.

Skriver “Stenalderdrømme” samt den historiske, baroktrilogi “Fordærvede kvinder”, “Fandens karle” og “Fastende hjerter”. Rider galopheste til i Dyrehaven.

Køber en islandsk hest. Skriver to bøger om ridning og træning af heste: “Ildhestene” og “Rauddreki: Tilridning og pasning af Den røde Drage”.

Overtager fra min far et ældgammelt hus i Andalusien, hvori digteren Garcia Lorca boede i trediverne. Skriver “Søndage med skorpioner” og “Dyret brænder”, modtager Emil Aarestrup Medaillen og Holger Drachmann-prisen for dette.

Min søn udvikler langsomt skizofreni og bor i nogle år i et telt ude i skoven, hvor jeg forgæves opsøger ham for at forsøge at få ham i behandling.

Skriver “Den indre gæst” og “Flagermusvinden”.

Flere separatudstillinger i Galerie Knud Grothe. Udsmykninger, bl.a. i Finansrådets Hus og Kurhotel Skodsborg med abstrakte malerier.

Skriver nogle absurde, surrealistiske digtsamlinger: “Skrigende mand”, “Læbernes polarnat” samt “Digterliv: Veje og vildveje”, en selvbiografi om mødet med andre kunstnere og livet som kunstner. Oversættelse af Georg Trakl “Sebastian i drømme”. Digtsamlingen “Kærlighedens sorte kunst”.

Modtager digteren Morten Nielsens Mindelegat.


Hverv

Læs om Rolf Gjedsted på…